Un profit de aproape 24 de miliarde de dolari a raportat Banca Naţională a Elveţiei, anul trecut

0

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a încheiat anul 2020 cu un profit anual de 21 de miliarde de franci elveţieni (23,72 miliarde dolari), graţie câştigurilor realizate de pe urma acţiunilor pe care le-a cumpărat, pentru a limita tendinţa de apreciere a francului elveţian, transmite Reuters.

Astfel, SNB a mai informat că în anul 2020 a obţinut un câştig de şapte miliarde de franci elveţieni de pe urma celor 1.040 tone de aur pe care le deţine şi de 13 miliarde de franci elveţieni din poziţiile valutare.

În această perioadă valoarea ambelor a crescut în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), investitorii căutând în perioade de incertitudine investiţii de refugiu, cum ar fi aurul, iar pieţele bursiere au fost sprijinite ratele scăzute ale dobânzilor utilizate de băncile centrale pentru a ajuta redresarea economică.

În Statele Unite, unde SNB deţine participaţii în aproape 2.500 de companii, inclusiv Apple şi Tesla, indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite ai Bursei de pe Wall Street au înregistrat anul trecut creşteri de 16% şi, respectiv, 44%.

Însă profitul realizat anul trecut de SNB este mai redus decât cel de 48,9 miliarde de franci elveţieni înregistrat în 2019, deoarece deprecierea dolarului a redus nivelul profitului când a fost convertit în moneda Elveţiei. Totuşi, profitul din 2020 va permite SNB să distribuie dividende de patru miliarde de franci elveţieni către guvernele şi cantoanele elveţiene cu acelaşi…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.