Povestea stadionului uitat din București

0

Stadionul care a găzduit 42 de meciuri ale naţionalei de fotbal, unde au fost doborâte 9 recorduri mondiale, iar naţionala de fotbal feminin a devenit campioana lumii, este îngropat în curtea Parlamentului. O parte dintr-o tribună a scăpat de distrugerile lui Ceauşescu este acum un garaj pentru maşinile deputaţilor. 

A fost o vreme când bucureştenii mergeau la stadion cu pălărie, cravată şi costum. O vreme în care tramvaiul circula prin rond, la Universitate, şi în locul Casei Poporului existau străzi cochete, oameni boemi şi cel mai modern stadion, inaugurat în anul 1926.

Regele Ferdinand l-a dorit pentru Oficiul Naţional de Educaţie Fizică. Onorat, de-a lungul vremii, de prezenţa tuturor reprezentanţilor Casei Regale din România Mare, stadionul avea nocturnă şi gazon drenat.

Arena a fost martora unora dintre cele mai mari succese ale atletismului nostru. Din 14 recorduri mondiale, Iolanda Balaş a câştigat acolo nouă. Iar naţionala de fotbal şi echipele de club istorice au făcut spectacol mai mult de cinci decenii.

În timpul războiului, stadionul a fost bombardat şi a ars. A fost reconstruit şi americanii de la Harlem Globetrotters i-au fost oaspeţi în anul 1960. Gloria lui a durat până în 1984. Comuniştii l-au acoperit cu pământ ca să înalţe pe el Casa Poporului, actualul sediu al Parlamentului.

Exteriorul peluzei de vest şi o parte a tribunei se mai disting şi astăzi. O privire de la înălţime peste curtea…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.