In pofida unei acalmii, riscul rămâne ridicat, in cazul vulcanului filipinez Taal

0

Vulcanul filipinez Taal, care a intrat în activitate weekendul trecut, rămâne periculos, chiar dacă o acalmie aparentă a fost observată, au avertizat joi autorităţile locale, citate de AFP.

 

Zeci de seisme zguduie în fiecare zi această regiune a lumii, fisuri mari se produc la nivelul solului, iar magma se scurge în continuare pe pantele vulcanului. Toate aceste semnale îi fac pe specialişti să se teamă de iminenţa unei erupţii de mare amploare.

Autorităţile filipineze depun eforturi pentru a împiedica revenirea în zonă a celor 50.000 de locuitori evacuaţi duminică şi care au fost cazaţi în adăposturi de urgenţă.

Aceste persoane încearcă să ajungă la casele lor, pe care le-au părăsit în mare grabă.

Localnicii vor să îşi schimbe hainele, să îşi hrănească animalele domestice şi pe cele de companie, dar şi să se asigure că locuinţele lor nu au suferit avarii prea mari, precum fisuri la nivelul fundaţiilor şi zidurilor.

„Vă rugăm, pentru moment, lăsaţi-ne să studiem această acalmie. Studiem ce înseamnă ea”, a explicat pentru presă Maria Antonia Bornas, o cercetătoare care lucrează la Agenţia de seismologie din Filipine.

 

„O acalmie îndelungată ar putea fi doar o pauză în activitatea vulcanică (…), pericolul rămâne”, a explicat ea.

 

Începând de duminică, autorităţile avertizează populaţia în legătură cu riscul unei erupţii „explozive”, în următoarele „ore sau în următoarele…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.