Dublă aniversare în structura operaţională a Forţelor Navale Române

0

Infiinţate pe 15 mai 1920, Marinarii militari sărbătoresc vineri aniversarea unui centenar de tradiţie la Flotila 56 Fregate şi la Grupul 256 Elicoptere, structuri ce continuă misiunile Diviziunii Contratorpiloarelor şi a Escadrilei de Hidroplane, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Flotila 56 Fregate, structură a Marinei Militare Române, care deţine cea mai mare forţă navală pusă în slujba apărării litoralului românesc şi a intereselor naţionale pe mările şi oceanele lumii, ale cărei nave şi aeronave au desfăşurat acţiuni militare în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Roşie, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian, sărbătoreşte azi 100 de ani de la înfiinţare.

”De asemenea, tot astăzi, Grupul 256 Elicoptere, al SMFN, aniversează înfiinţarea, în anul 20015, şi duce mai departe tradiţiile Escadrilei de Hidroplane, care a fost constituit pe 15 mai 1920, care a reprezentat primul nucleu operativ al aviaţiei navale româneşti, alcătuit din hidroavioane „Hansa Brandenburg W12” şi „UTZI” – se arată în comunicatul SMFN.

Aeronavele erau utilizate, in perioada de pionierat a hidroaviaţiei româneşti, pentru cercetarea structurii litoralului maritim şi a direcţiei curenţilor marini. Cinci ani mai târziu, cu prilejul Zilei Marinei Române, în luna august 1925, a fost executat primul zbor cu un hidroavion 100% românesc, care a fost proiectat de către inginerul Radu Stoika şi a fost construit în atelierele…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.