Certificatul energetic: informaţii importante

0

Certificatul energetic (denumit şi certificat de performanţă energetică) emis pentru o clădire sau unitate de clădire are rolul de a declara şi afişa performanța energetică a clădirii respective

Documentul prezintă detaliate principalele caracteristici ale construcţiei şi informaţii cu privire la consumurile anuale ale locuinţei pentru alimentarea cu apă caldă de consum, încălzire, iluminat artificial, ventilare şi climatizare.

În ce situaţii este necesar certificatul energetic

Potrivit Legii 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005, documentul are caracter obligatoriu la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, întrucât actele încheiate în lipsa lui sunt supuse nulităţii şi pot fi anulate de instanţă, putând fi atacate fie de părţile care au încheiat contractul, fie de terţi.

Prin urmare, obţinerea unui certificat energetic este obligatorie pentru cei care deţin o clădire sau unitate de clădire pe care vor să o închirieze sau să o vândă.

De asemenea, actul este necesar şi la recepţia finală a unei clădiri noi.

Dincolo de aceste cazuri, obligativitatea afişării la loc vizibil a certificatului energetic apare şi în alte situaţii:  instituţii de învăţământ, policlinici şi spitale, hoteluri şi restaurante, clădiri pentru comerţ şi alte clădiri vizitate frecvent de public.

Clădiri care nu au nevoie de un certificat energetic

Există însă şi clădiri pentru care…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.