Au actualizat cu succes calculatoarele de bord care menţin Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe orbită

0

În cursul acestei luni ingineri specialişti în IT din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos) au actualizat cu succes calculatoarele de bord care menţin Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe orbită, denumite DMS (Data Management System), transmite duminică Space.com.

Această operaţiune, considerată extrem de dificilă, este echivalentul unei operaţii pe cord deschis, conform reprezentanţilor ESA.

Sisteme DMS, amplasate în modulul rus Zvezda al ISS, au fost construite în urmă cu peste 20 de ani de compania Airbus şi sunt vitale pentru ISS.

Echipele ESA şi Roskosmos au dezvoltat o metodă prin care un membru al echipajului ISS poate actualiza importantul computer care menţine avanpostul orbital pe orbita şi traiectoria dorite. Această metodă a fost folosită cu succes după ce a fost concepută şi testată cu rigurozitate înainte de a primi undă verde pentru a fi operată în spaţiu, fără a pune în pericol echipajul şi laboratorul spaţial.

Succesul noii proceduri deschide calea pentru viitoare misiuni de actualizare a echipamentelor hardware ce vor fi folosite de echipajele umane trimise pe Lună sau Marte. Anterior, înlocuirea de hardware pentru sistemele informatice ale ISS necesita o perioadă lungă de timp. Calculatoarele respective erau aduse pe Pământ, înlocuite piese sau înlocuite cu alte calculatoare şi apoi trimise din nou în spaţiu. Noua procedură a micşorat timpul necesar…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.