Apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală

0

Apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală chiar dacă tensiunile comerciale dintre SUA şi China au fost, într-o oarecare măsură, atenuate prin semnarea Fazei I a acordului comercial, arată Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Instituţia a menţinut la 4,1% prognoza privind creşterea economiei româneşti în acest an, estimând că industria va reveni în a doua parte a anului 2020 astfel încât pe ansamblu creşterea valorii adăugate brute să fie pozitivă. De asemenea, construcţiile totale vor continua să se majoreze, dar cu o intensitate mai mică. În ceea ce priveşte sectorul terţiar, se mizează pe dezvoltarea serviciilor cu un aport sporit de valoare adăugată.

Pe de altă parte, CNSP atrage atenţia că există şi posibilitatea apariţiei unui risc generat din eventualele efecte asupra agriculturii pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile din acest an.

În plan extern, pe lângă riscurile generate de coronavirus, CNSP menţionează şi riscul majorării preţului la energie şi alte mărfuri fungibile, precum şi o volatilitate mai mare a pieţelor valutare, ca urmare a decelerării creşterii economiei chineze care influenţează cererea globală, precum şi din cauza menţinerii unui conflict crescut la scară extinsă în Orientul Mijlociu.

„O încetinire mai accentuată a cererii globale ar afecta, pe lângă exporturile româneşti, care au dovedit o…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.