Ucraina vrea să reia exportul de cereale pe calea ferată prin România și Republica Moldova

0

Guvernul ucrainean elaborează acum un plan cu privire la reluarea exportului de cereale în alte ţări, cu scopul de a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a precizat ministrul pentru politica agrară şi alimentaţie, Roman Leşcenko. Până în prezent exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporţie de 80% prin porturile țării de la Marea Neagră, în acest moment complet blocate de ruși.

Astfel, la această oră, porturile din Ucraina sunt blocate de forţele ruse, iar guvernul ucrainean caută noi modalităţi pentru a relua exportul de cereale,transmite  publicaţia ucraineană Delo.

Din acest motiv, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevede reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin graniţa de vest a ţării.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România”, a explicat Leşcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruşi. Prin deblocarea a cel puţin unui port, Ucraina va putea creşte ponderea exporturilor sale de cereale, a afirmat el.

„Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menţionat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.