Tehnologia deepfake face războiul informațional tot mai periculos.

0

În cea de a treia săptămână a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un material video trucat în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le cerea trupelor sale să se predea rușilor, a făcut înconjurul internetului, ridicând mari semne de îngrijorare cu privire la potențialul ridicat de dezinformare pe care îl are tehnologia deepfake.

Chiar şi aşa, o privire atentă putea observa faptul că trupul său abia se mișca pe măsură ce vorbea, iar vocea îi suna distorsionat, oferind indicii cu privire la faptul că materialul fusese realizat cu ajutorul tehnologiei deepfake, după cum spune publicația CNN.

„Vă cer să depuneți armele și să vă întoarceți la familiile voastre„, ar fi spus Zelenski, potrivit acestui material. „Războiul nu este ceva petru care merită să mori. Vă sugerez să continuați să trăiți, ceea ce voi face și eu”.

În acelaşi timp,  cu acest material, a circulat, de asemenea unul la fel, care îl prezenta pe Vladimir Putin, nici mai mult, nici mai puțin decât declarând pacea în războiul ucrainean.

Experții în dezinformare atenţionează, de altfel, de mulți ani în legătură cu potențialul deepfake-urilor de a răspândi haos, cu atât mai mult cu cât acestea devin tot mai realiste. Un exemplu în acest sens este un material video extrem de veridic ce a devenit viral  anul trecut, care îl arăta pe Tom Cruise făcând, printre altele, trucuri cu o monedă.

Cu toate că unele materiale…

Continuarea pe News 24

Leave A Reply

Your email address will not be published.